Arrow Left Parelsnoer collecties

Inflammatoire darmziekten (IBD)

Main Features

Donors
4453
Age cohort
17-90
Phenotypes
Crohn disease [regional enteritis] Ulcerative colitis
Types of data
Biological samples Medical records
Materials collected
DNA Feaces Serum Tissue, cryo preserved Tissue, paraffin preserved
Data enrichment
Genomics
Contact
IBDParel@umcg.nl

Detailed Information

Inflammatoire darmziekten (Inflammatory bowel diseases, IBD) zijn chronische ontstekingen van het spijsverteringskanaal, waar vooralsnog geen duidelijke oorzaak voor is aan te wijzen. De belangrijkste twee vormen van IBD zijn de ziekte van Crohn en Colitis ulcerosa. IBD-patiënten hebben chronische buikpijn, (bloederige) diarree, gewichtsverlies en soms bloedarmoede. Een meerderheid van de patiënten met IBD ondergaat chirurgische ingrepen en gebruikt jarenlang geneesmiddelen. De medicatie bestaat uit aspecifieke ontstekingsremmers.

Op diverse manieren wordt gewerkt aan de verbetering van voorlichting, preventie en onderzoek. Dit gebeurt in overleg met de Maag Lever Darm Stichting, de patiëntenvereniging CCUVN (Crohn en Colitis Vereniging Nederland) en ECCO (European Crohn's & Colitis Organization).

Het ICC (Initiative on Crohn's and Colitis) is een samenwerkingsverband tussen de acht UMC's op het gebied van IBD. De missie van het ICC is het verbeteren van de kwaliteit van leven van IBD-patiënten door wetenschappelijk onderzoek naar de pathogenese van IBD en door ontwikkeling en toepassing van nieuwe therapieën (zorginnovatie). Lees meer

Het biobankmodel van het Parelsnoer Instituut wordt succesvol geëxporteerd naar andere EU-landen in het kader van het Europese ECCO Biobank initiatief.

Back to Parelsnoer collecties

Share this page…