Got to News overview Home

Groeifonds investeert in Health-RI-voorstel voor gezondheidsdata-infrastructuur

News News

Het kabinet heeft besloten om het voorstel van Health-RI voor een nationale gezondheidsdata-infrastructuur te honoreren. Met de investering van 69 miljoen euro uit het Nationaal Groeifonds kan Health-RI snel de volgende stappen zetten om gezondheidsdata beter toegankelijk te maken voor gezondheidsonderzoek en -innovatie. Dat is goed nieuws voor het gezondheidsonderzoek, de gezondheidszorg, de Nederlandse economie en de Nederlandse burger.

De COVID-19 pandemie heeft laten zien hoe belangrijk een geïntegreerde data-infrastructuur is om snel te kunnen reageren op bedreigingen van de gezondheid. De eerste elementen van een nationale data-infrastructuur voor gezondheidsonderzoek staan al in de steigers. Met de toekenning vanuit het Groeifonds krijgt Health-RI nu de financiële middelen om deze verder uit te bouwen. Samen met vele partners, waaronder de universitair medische centra, kan Health-RI nu de infrastructuur ontwikkelen die nodig is om gezondheidsdata veilig op te slaan, te combineren en toegankelijk te maken. Zorgprofessionals, onderzoekers en bedrijven werken zo samen aan betere zorg en nieuwe oplossingen voor diagnose, behandeling en preventie. 

Health-RI en het Nationaal Groeifonds 
Het kabinet trekt met het Nationaal Groeifonds de komende 5 jaar € 20 miljard uit voor investeringen die bijdragen aan economische groei. De ministeries van EZK, VWS en OCW hebben het voorstel van Health-RI om te investeren in een nationale gezondheidsdata-infrastructuur in januari 2021 ingediend. Op advies van een onafhankelijke commissie van deskundigen heeft het kabinet besloten het voorstel van Health-RI te honoreren.  

Samenvatting van het Groeifondsvoorstel van Health-RI 
Website van rijksoverheid over het Nationaal Groeifonds  
 

Een belangrijke nieuwe stap voor Health-RI. Zo kunnen we samen met vele publieke en private partners snel de volgende stappen zetten naar een nationale gezondheidsdata infrastructuur en kunnen we ook internationaal aangehaakt blijven bij datagedreven onderzoek.

Leone Flikweert, CEO Health-RI

Het gebruik van zorg- en gezondheidsdata is cruciaal om betere preventie, diagnostiek en behandeling in de toekomst mogelijk te maken. Met deze impuls uit het Groeifonds kunnen we grote slagen gaan maken om onderzoek en innovatie te versnellen door middel van excellente wetenschap en sterke bedrijven, wat zich gaat vertalen in betere gezondheid voor de burger.

Gerrit Meijer, CSO Health-RI

Door de toekenning van het groeifonds kan Health-RI de infrastructuur realiseren die het mogelijk maakt om op grote schaal van gezondheidsdata te leren. Dit zal bijvoorbeeld de trendverschuiving van behandeling naar preventie ondersteunen, en behandelingen mogelijk maken die geoptimaliseerd zijn voor de individuele patiënt. Hierbij zullen ook AI technieken een steeds grotere rol spelen.

Wiro Niessen, CTO Health-RI

Gezondheidsonderzoek is zeer internationaal georganiseerd. Met de sterke nationale data-infrastructuur die Health-RI met partners zal gaan realiseren kan Nederland meedoen in de internationale top. Dit versterkt internationale samenwerking die ten goede gaat komen aan onze wetenschap, zorg en economie en aan de gezondheid van de Nederlandse burgers.

Ruben Kok, CSA Health-RI
Share this page…